Полезно

Как се пуши наргиле и гълта ли се дима?

как се пуши наргиле гълта ли се

С настоящата статия поставяме началото на едно ново начинание, с което сме се захванали от екипа на Nargile.bg, а именно – да отговорим на всички ваши въпроси, колебания и трудности, свързани със закупуването и употребата на наргилето.

Тя ще бъде част от поредица статии, които сме подбрали за вас и ще публикуваме всяка седмица. За начало, ще започнем с най-често задаваните въпроси, като постепенно ще се потапяме все по-дълбоко в динамичната наргиле култура и всичките новости около нея.

Както се подразбира от заглавието “как се пуши наргиле?” в тази статия ще се опитаме да разясним каква е разликата между пушенето на наргилета и цигари – било то електронни или конвенционални.

Как се пуши наргиле – основни принципи

Ще започнем с принципа на пушене, защото това е нещо, което повечето хора пренебрегват когато започват да пушат наргиле. Той, обаче, е от основно значение за една пълноценна сесия.

При цигарите, принципът на пушене е MTL (Mouth to Lung) – или иначе казано – от устата до белите дробове. При пушенето на наргиле, от друга страна, се използва принципа DL (Direct Lung), което е вдишване директно до дробовете.

Как се пуши наргиле гълта ли се

Пушене MTL (Mouth to Lung) – от устата до белите дробове

Сега, след като изяснихме една от основните разлики при пушенето на наргиле и цигари, би трябвало да ви се е изяснило и защо когато дадете на някой пушач на цигари да пробва наргиле, той прави кратки и бавни дръпки, докато ние правим бързи и продължителни. Затова и повечето пушачи на цигари свикват трудно с наргилето или пък въобще не го харесват.

Най-вероятно, след изясняване принципа на пушене, се чудите защо това е от значение за хубавата наргиле сесия? За да си отговорите на този въпрос, ще трябва да продължите да четете, докато ние разясняваме процесите, които протичат по време на пушене на наргиле.

Устройство на наргилето и значението му за начина на пушене

Най-вероятно повечето от вас са запознати с това какво е наргиле, но все пак ще обясним за останалите, които тепърва се запознават с него, за да могат да разберат останалата част от темата ни.

Основните части на наргилето са:

  • Ваза
  • Маркуч
  • Накрайник
  • Потопяема тръба
  • Основа (в която се поставя маркуча)
  • Основна тръба
  • Чинийка за въглени (пепелник)
  • Основа за чашка
  • Чашка и коронка или HMD/HMS. 

За да пушим наргиле, трябва да поставим тютюна за наргиле (той е по различен от този за цигари или лули) в чашката. След това, върху нея поставяме коронката или ХМД-то, в което седят добре запалените въглени. Така създадената “водна лула” е нещо коренно различно от цигара, поради което изисква и различна техника за пушене.

Приготвяне на чашката с тютюна за наргиле

Приготвяне на чашката с тютюна за наргиле

Пушачът на наргиле вдишва димът от непълното изгаряне на въглените, нагряващи тютюна. Както разбирате, тютюнът не е подложен на директно горене, а само се нагрява.

Тук се връщаме на въпроса защо е от значение да правим продължителни дръпки по време на пушенето на наргиле, за да имаме по-качествена сесия. Когато вдишваме през маркуча на наргилето, ние създаваме поток на въздух през горещите въглени, който преминава през тютюна в чашката, нагорещява го и се отделя вкуса на тютюна – така приятният ароматен дим, който всички харесваме.

Съответно, когато правите кратки и бавни вдишвания, вие не може да нагреете хубаво и равномерно тютюна, както при дългите и бързи дръпки.

Сглобено наргиле с всички части

Сглобено наргиле с всички части

Какво представлява тютюнът за наргиле и каква е неговата роля?

И сега се връщаме към друга важна част от пушенето на наргилето и един от най-важните негови консумативи – тютюна за наргиле. 

По-нагоре казахме, че той е различен от този за цигари или лули, но в същото време е почти като него. Сега е момента, в който ще разбием един мит, стар като греха. Преди много години, когато започнахме да пушим наргиле (това е било някъде през далечната 2004-2005) повечето мислехме, че тютюнът за наргиле се прави от сушени плодове и меласа или глицерин. 

С годините и нарастващата информация, този мит беше разбит и установхме, че всъщност се прави от същия тютюн, който се ползва и за цигарите, разликата е в метода на приготвяне. 

Първо ще разделим тютюна за наргиле в две категории преди да навлезем в по задълбочени обяснения кой какъв е.

Blonde Leaf тютюни

Първата категория е най-разпространения и най-често използван Blonde leaf. Това е жълтият или червен тютюн.

В повечето случаи, за него се използва сорта Virginia Gold, но някои марки ползват France Tobacco (като Mazaya например). Blonde leaf тютюните се характеризират с това, че те се мият, киснат или варят преди да се нарежат и накиснат с концентрираните аромати, глицерина и меласата.

Тази техника на приготвяне ги прави по-леки и приятни за пушене, защото премахва голямо количество от никотина и тютюневия привкус. На нашия пазар има доста марки, които се правят от Blonde leaf, като например Adalya, Aqua Mentha, Al Fakher, Os, Zomo и още доста други.

Dark Leaf тютюни

Следващата категория са така популярните последно време Dark leaf тютюни. Те се правят от сортa Burley и тук става малко по-интересно, защото по-запознатите от вас сигурно ще се запитат нещо. Как така Dark leaf ще се прави от Burley, след като има тютюни, като Odinson и Kismet, които се правят от бърли, а на тютюни като Darkside, Adalya Black, Zomo Strong series, Must Have и др. пише, че се правят от дарк лийф тютюн?

Първо искаме да отбележим, че тук само ще одраскаме темата за тютюните и няма да навлизаме в дълбочина, защото за тях си заслужава тепърва да говорим подробно и отделно. Затова накратко ще кажем, че единствената разлика между бърли и дарк лийф е в начина на сушене преди обработка.

Връщаме се към Dark leaf сорта. При него, тютюневите листа не се мият/варят, както при блонда и по този начин запазват по-голямо количество никотин, което ги прави по-тежки за пушене от новите наргиле фенове. Често. те доставят така наречения “бъзз ефект” в началото на сесиите, благодарение на по-високото никотиново съдържание.

Бърли сортовете са по-бедни на захариди, поради което по време на производството се забъркват предимно с меласа, откъдето идва и по-тъмният им, да не кажем направо черен, цвят. Също така, при повечето марки се усеща и лека тютюнева нотка във вкусовете. Това пак се дължи на факта, че не се мият преди обработка.

Принцип на горене: защо наргилето е различно от цигарите?

Дойде ред и на последната разлика между наргилетата и цигарите, която ще дискутираме днес. Това е именно принципът на горене.

Всъщност, наргилето се доближава повече до електронните цигари тип Iqos и Glo, отколкото до традиционните цигарени изделия. Причината – подобно на тях, при наргилето няма пряко горене на тютюна, а по-скоро нагряване и изпичане при което се изпарява глицерина/мелсата и вкуса.

При цигарите историята е съвсем различна, защото тютюна е сух и след като се запали се получава директно горене което води до освобождаването на доста неща освен вкус и аромат.

Това ни насочва и към една друга тема, а именно – “колко е вредно наргилето” и дали е по-безвредно от цигарите. Но за нея ще си говорим по-нататък, вземайки предвид както широко разпространеното мнение, така и научните данни по темата.

Останете с нас, за да разберете отговорите на всички въпроси за наргилето, които ви вълнуват!

Вашият коментар